Napi Morgás

Minden napra adódik valami ami morgásra ad okot, itt kiírom magamból. A posztok szubjektívek, biztos lesz olyan amiben nincs igazam, vagy rosszul tudok. Terápiának jó.

Friss topikok

  • Hiszékeny: "Nincs program, nincs terv, még ígéretek sincsenek, semmi sincs a baloldalon, csak a marakodás,"..... (2013.09.09. 11:44) Kéne a hatalom mi?
  • lobster thermidor: Szeretnénk mi egy ilyen szörnyű véget! (2012.10.02. 09:13) Az APPLE végnapjai
  • Szúrófény: Trockíj jövőképe! Válasz Lenin Mi a teendő? Brosúrájára! 1903 Ön a pártot a proletáriátus helyébe... (2012.08.31. 13:44) Bukás, vagy siker? Mit nevezne a bal oldal sikernek ha nem ezt?
  • Szúrófény: Tévedésből jelentjük Tévedés: hatalmas, mondhatni határtalan terület, óriási lehetőségekkel. Tala... (2012.08.31. 13:41) Gyilkosságlimit
  • Szúrófény: „Nemzeti bűneinket, e századokon átburjánzókat négy bokoraljban mutatja Széchenyi. Az elsőhöz a hi... (2012.08.31. 13:38) Gyűlölni a saját magyarságunkat = NEM MENŐ

Tényleg döghalál jön a 180-as végtörlesztés miatt?

2011.09.13. 08:50 butter-k

 Tegnap megszületett a nagy bejelentés, amit a pénteki bejelentés után várni lehetett:

Ha minden jól megy sikerült a komplett bankszektor orrát belenyomni a saját végtelen és felelőtlen kapzsiságuk végtermékébe. És lehetővé válik a 180 Ft-on történő végtörlesztés.

Ahogy az várható volt a komplett baloldali média, és a hozzájuk tartozó "független" gazdasági elemzők vérben forgó szemmel összeomlást hörög(sokadszorra). A bankszövetség  honlapja   Portfolio.hu 10 bejegyzésben magyarázza, hogy ez miért rossz. Példaként hozza Argentínát, ahol ugyan mást csináltak, máshogy és más helyzetben, de ettől függetlenül rossz példának jó lesz. Elolvashatjuk, hogy úgysem tudja senki igénybe venni, mert nincs megtakarítás a forinthitel meg nem opció úgysem mert nem ad a bank, meg akik felvennék ÚGYSEM HITELKÉPESEK. Ugyanakkor a veszteséges a forráshiányos bankszektornak ISZONYATOS veszteséget okozna. A hitel megfelelőségük romlana, a betéti állomány leépül. 
Ráadásul nem csak hogy ÖSSZEOMLÁS, VESZTESÉG, DÖGHALÁL, KAMATEMELÉS, FORINTGYENGÜLÉS jön, még ki is vonulnak a bankok, és aki jól jár az is rosszul jár.

Az ATV-n zokogva törölgeti Petschnig Mária Zita szeméből a könnyeket Kálmán Olga, az újságíróklub droidjai már olyan szinten érzik magukat elnyomva, hogy az ember tiszta szívből drukkol nekik, hogy Orosz József intim közelségében találják meg az új otthonukat, és legyen már egy picit jobb nekik.
 

Hát így.

Nekem azért vannak bajaim ezzel a néphalállal. Eleve milyen már, hogy mindenki csak arról beszél, hogy ez a javaslat csak azokon segít akinek van ennyi megtakarítása, pedig nyilván való, hogy ez a javaslat nem erről szól, hanem arról, hogy forinthitelből aki tudja törlesszen. Mert az egész országnak a legnagyobb nyavajája, hogy a fél ország olyan lakásban/házban lakik, amin egy idegen ország fizetőeszközében van jelzálog bejegyezve, és a pénzügyi piacot alkotó kokainista kapzsi pánikbeteg befektetők egy rossz napja után simán elveszíthet mindent amit egész életében összedolgozott. 

Annak, hogy saját pénzünk van, vannak előnyei és hátrányai, azzal, hogy sikerült minden ingatlanra Frank/Euro/Jen jelzálogot tenni, csak a hátrányait "élvezhetjük". A fix árfolyamos kiszállási végre lehetővé teszi, hogy végre az előnyeit is lássuk annak hogy Forinttal fizetünk.

Valaki végiggondolta mit jelent, az a probléma, hogy ha az adósok egy 180-forinton végtörleszthető CHF hitelből azért nem tudnak kiszállni, mert nem hitelképesek, és a CHF hitel fedezetül használt ingatlan már nem lenne elég biztosíték a forinthitelhez ? Ekkor azért kimondhatjuk , hogy a 230-as CHF árfolyamnál MÁR RÉGEN NINCS FEDEZETE A KINN LÉVŐ HITELEKNEK. Ez jól van így? Ez olyan mintha egy zuhanó repülőben 4000 méternél azért bontanánk pezsgőt mert még nem zuhantunk le.

Arról, hogy a bankszektor mennyire forrásszegény vagy veszteséges  ITT lehet tájékozódni, ha végiggondoljuk, hogy mondjuk egy Raiffeisen, vagy ERSTE,  mennyivel lehet rosszabb, vagy jobb mint a nehézkes, és folyamatait tekintve még mindig egy kommunista nagyvállalathoz hasonlító MAMUT, akkor azért kitalálható, hogy az eredmények hasonlóak lehetnek, igaz nem nálunk csapódnak le hanem az anyabankban. Kivételesen hihetünk Orbánnak ITT jól látszik hogy gyakorlatilag Nincs hitelezés, a nyereség mégis erősen nő. Érdekes nem? Senki sem hihet benne komolyan, hogy mondjuk egy ERSTE magyar leánybankja kimegy a devizapiacra , és beszerzi a Frankot 4-5 %-os felárral ahelyett, hogy az anyabank szerezné be "ingyen". Valahol megjelenik az nyereség nem?:)

Kivonulnak -e a bankok?

Dehogy vonulnak az MKB évek óta eladó, de a kutyának sem kell. Miből gondolja bárki, hogy meg fogja érni egy alapvetően nyereséges vállalkozásnak benyelni még a kivonulás BŐDÜLETES veszteségét. Küzdeni fognak, de nem fognak kivonulni.

Lesz e forinthitel?

Lesz. Ha egyetlen nyomorult takarékszövetkezeti fiók el kezd hitelezni akkor láncreakcióként azonnal elindul a verseny a hitelképes adósokért. Tényleg komolyan gondolja, valaki, hogy MINDEN bank véd és dacszövetséget kötve Orbán ellen nem ad hitelt csak azért sem? Ugyan már én megkockáztatom, hogy minden bank elindítja a saját könnyített konstrukcióját az átváltásra, mert egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy pont a jó adósai párologjanak el. 

Mit jelent a gazdaságnak?

Az hogy mit jelent a gazdaságnak Haruta kommentje egy másik blogból szépen összefoglalja(elnézést a lopásért):

"Rejtett mikrofonnal rögzítettem egy beszélgetést:
- Nézzük mán, mit lehetne nyesni a jövő évi költségvetésen, hogy benne maradjunk a 3% hiányban! 
- Vaze, milyen k*rva sok kamatot fizetünk az államadósságra.
- Csökkentsünk kamatot, bas*od!
- Ne mán, esni fog a forint, a frankhitelesek bedőlnek, forradalom lesz, oszt elzavarnak minket.
- Akkor sepertessük ki a frankhiteleket, vigyék innen a p*csába azok, akik idehozták!
- Sepertessük, aztán csökkenthetjük kamatszintet. Megtakarítunk pár száz milliárd államadósság kamatot, benne maradunk a 3%-ban.
- F*sza, de mi lesz a bankokkal?
- Akik nem váltják át ügyfeleiknek a hitelt forintra, csak befogadják a végtörlesztést, azoknak a tőkemegfelelése lényegesen nem változik, mert bár vesztenek vagyonukból, a hitelállományuk is csökken. A részvényeseik pedig nem magyarok, a vagyonvesztést nyeljék csak be, kerestek már éppen elég pénzt itt korábban. Az OTP-nek vannak ugyan magyar kisbefektetői részvényesei, de őket minden pógár spekulánsnak nézi, miattuk senki sem fog sírni. Azok a bankok pedig, akik kínálnak majd forinthitelt a deviza helyett, örülhetnek, hogy lenyúlhatják a többi bank ügyfeleit is. Mert hozzájuk fog átmenni mindenki, akinek nincs elég spórolt pénze a végtörlesztéshez és a mostani bankja nem ad. Egyszóval a bankok nem fognak bedőlni, legfeljebb néhány sértődötten kivonul majd innen.
- Príma! De a kamatcsökkentés miatti forinteséssel nem lesz más baj?
- Dehogy-a! A Jóskáék meg a Pistáék már eddig is sírtak, hogy túl erős a forint az exporthoz. 
- Az-a! Ha gyengül, lenyomjuk versenyképességben a féleszű szomszédokat, akik tavaly még nagy mellénnyel jártak az EURO tagságukkal, de idén szívnak is miatta. Nem értékelhetik le a saját pénzüket, mert nincs is sajátjuk, a csóróknak. Ráadásul még fizethetik is a görögök bazi nagy lagziját, amiből mi kimaradunk, mert nincs közünk az EURO-hoz. 
- Ja, szóval a forintleértékeléssel javul a versenyképességünk, jönnek majd a befektetők a gyártásba, lesz sok új munkahely, gazdasági növekedés. Az adóbevétel többletből csökkentjük az államadósságot, a GDP növekedéssel együtt pedig összejön majd a GDP arányos államadósság 60%-ra csökkenése, ahogy a múltkor lezsíroztuk. Ezen a szinten csökken majd az országkockázat, így még jobban csökkenhetnek a kamatok, ami azoknak a csókáknak is jól jön majd, akik a frankhitel helyett forinthitelre váltanak most. 
- Belevágunk?
- Miahogy! 
- Lökjünk már be egy sört, kiszáradt a szám!"

Azzal egészíteném ki, hogy az ingatlanpiacot is megmozdítja végre, mert a jó adósok végre tudnak költözni nem kell azzal számítaniuk, hogy a 230-forintos árfolyam minden tőkéjüket lenullázta. Nyugodtan lehet költözni.

Amiről nem beszélnek:

Nem kell a piacról frankit venni az MKB és a Svájci jegybank SWAP ügyletéhez ennél faszább körülményt teremteni sem lehet mint ami most fennáll. Svájc amúgy is frankot önt a piacra, hogy gyengén tartsa a devizáját. Megállapodás kérdése, hogy ne a piacról hanem közvetlenül kapjunk Frankot. 

Akin valóban nem segít:

Persze lesznek akik ez sem segít, akik már 220-nál sem bírtak törleszteni, vagy akik már bedőltek és KHR listán parkolnak. Akik autóra vettek fel CHF hitelt, a vállalkozásokon, az önkormányzatokon nagyon nagyon sokan vannak, és nagyon reménytelen helyzetben. De ez a javaslat nem is tűzte ki céljául hogy mindenkin segítsen. A cél (szerintem helyesen) hogy azokon segítsünk akik még állnak, mert jobb megelőzni a bedőlést, mint romot eltakarítani.Ez a javaslat szerintem nem célozza, a teljes megmentést, senki nem is állított ilyet róla, egy réteget kiment, a többieket meg talán más programok, megoldások szinten tudják tartani.

Tényleg olyan jól jár az adós?

Az adósok még ezzel is durván bukóban vannak , egy átlag 10.000.000 forintos hitel után durván 1,2 M forintot veszítenek plusz minden hónapban amit kifizettek a megnövekedett árfolyam miatt.  minimum 2.000.000 forint. Egy átlagember 1,5 éves átlagbére HUSS...
Tehát bukik, és ha van esze, még így is benyeli, nem olyan vonzó ám, főleg, hogy a havi törlesztőrészlet érdemben nem fog csökkenni. Ez nem a lottó ötös ahogyan olvasni lehet, hanem csak egy pici lökés, a jobb irányba. 

 

A lényeg, hogy nem kell bepánikolni, nem világvége jön, nem forradalom van, csak tettünk egy pici lépést a JÓ IRÁNYBA....

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napimorgas.blog.hu/api/trackback/id/tr213222498

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Rogán bárkája és a nagypolgári újraelosztás 2011.09.24. 11:31:37

"A magyar nemes oly irigylésre méltó helyezetben él a világon, hogy szerencsésb sorsú szülöttet csillagunkon találni bajos. Ha leveleket s újságokat házátúl eltilt, s izmos kapusa van, ki várába nem ereszt senkit, élte fogytáig azon édes andalgás...

Trackback: A devizahitel, az OTP és a Fidesz szavazó 2011.09.14. 00:10:37

Schmitt Pál kérte, a Fidesz frakció kitalálta, Orbán Viktor megcsinálja. Gyönyörű a koreográfia és sokan jól is fognak jáni. Ha a Fidesz frakció a jelenlegi formájában fogadja el a devizahitelek kiváltásával kapcsolatos előterjesztést, akkor egyben meg...

Trackback: A Nagy Ribizlilekvár-válság 2011.09.13. 12:37:11

Az egész úgy kezdődött, hogy egyik délután elfogyott a bolondok házában a ribizlilekvár....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agent_x 2011.09.13. 21:01:48

Alapvetően igazad van.

Nem kell nagyon sajnálni a bankokat. Viszont azt megnézhetjük, melyik befektető fog ezek után minket választani. Mert ha azt látja, hogy itt visszamenőleges hatállyal adót vethetnek ki rá, vagy az állam átírhatja a privát hitelszerződéseit vagy utólag korlátozhatja az általa megállapított árat, miért jönne egy ilyen országba?

Nge Swazili Mbeko 2011.09.13. 22:39:17

A franc se sajnálja a bankokat. Ocsmányul lehúztak mindenkit ezekkel a hitelekkel, valamit szívniuk kell.
De.
A Galaxis Esze azt mondta, ha nem tetszik, majd elmennek, marad az OTP meg az FHB, akik mögött az állam áll. Na ez egy ordas f..sz hazugság mert nem. Mögötte az adófizetők állnak. Te meg én meg még páran.
Lesz hát forinthitellel kiváltott lakóparki pecó azoknak, akik egyébként a francba se engedhetnék meg maguknak, lesz ezenkívül ordas nagy EU/Ft árfolyam, satöbbi.
Ami nem lesz: hitel, sőt egyáltalában véve szabad hitelpiac; neked, f..szkalap, minőségű árú nyugati (azaz a miénknél alacsonyabb) áron, sőt, megkockáztatom, betéted se marad majd a két mesterségesen életben tartott pénzintézetben, csak addig, ameddig a Nagy Vezető ezt jónak látja.
Ez nem más, mint gulyáskommunizmus 2.0, na, ha ezt akartad, akkor örülj. Ha nem, akkor dönts.
Ne már pont egy kettesre érettségizett banda mondja meg a frankót.
EZT TE MIND ELHISZED?

Kobunko · http://elejtett.blog.hu 2011.09.14. 10:22:44

"és a pénzügyi piacot alkotó kokainista kapzsi pánikbeteg befektetők egy rossz napja után simán elveszíthet mindent amit egész életében összedolgozott. " Nevezzük nevén, Kósa is idetartozik? nemrégiben az ő kedves nyilatkozata hatására emelkedett a törlesztő...
süti beállítások módosítása