Napi Morgás

Minden napra adódik valami ami morgásra ad okot, itt kiírom magamból. A posztok szubjektívek, biztos lesz olyan amiben nincs igazam, vagy rosszul tudok. Terápiának jó.

Friss topikok

  • Hiszékeny: "Nincs program, nincs terv, még ígéretek sincsenek, semmi sincs a baloldalon, csak a marakodás,"..... (2013.09.09. 11:44) Kéne a hatalom mi?
  • lobster thermidor: Szeretnénk mi egy ilyen szörnyű véget! (2012.10.02. 09:13) Az APPLE végnapjai
  • Szúrófény: Trockíj jövőképe! Válasz Lenin Mi a teendő? Brosúrájára! 1903 Ön a pártot a proletáriátus helyébe... (2012.08.31. 13:44) Bukás, vagy siker? Mit nevezne a bal oldal sikernek ha nem ezt?
  • Szúrófény: Tévedésből jelentjük Tévedés: hatalmas, mondhatni határtalan terület, óriási lehetőségekkel. Tala... (2012.08.31. 13:41) Gyilkosságlimit
  • Szúrófény: „Nemzeti bűneinket, e századokon átburjánzókat négy bokoraljban mutatja Széchenyi. Az elsőhöz a hi... (2012.08.31. 13:38) Gyűlölni a saját magyarságunkat = NEM MENŐ

Tarr Béla és az elnyomás

2011.02.21. 10:15 Dühöngő bika

Első Hír:

Tarr Béla legújabb filmje, A torinói ló nyerte el a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége, a FIPRESCI fődíját a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon pénteken.

Minden magyar örül, hiszen óriási elismerés egy óriási művésznek, noha lehet tudni, hogy ő melyik oldalon áll a belpolitikai ideológiai csatározásban, de nem hiszem hogy ebben a pillanatban bárkit érdekelt volna az ideológiai hovatartozása.Az ilyen sikereknek mindenki magyarként örül, nem jobb vagy bal oldaliként. Senkit sem érdekel Polgár Judit, vagy Gera Zoltán politikai hovatartozása, csak az, hogy hazánk szülötteiként olyan dolgokat tudnak amit mások nem, és a sikereiknek a csepeli nyugdíjas és a hegyvidéki bankár is ugyanolyan apropóból örül.

Második Hír:

Tarr Bélával közölt interjút a berlini Der Tagesspiegel online kiadása abból az alkalomból, hogy a magyar filmrendező szombaton Ezüst Medve díjat nyert a 61. Berlinalén A torinói ló című alkotásával.

Egyszerűen nem értem, hogy miért van erre szükség , miért kell tényszerű hazugságokkal lejáratni azt az országot amit a hazájának tekint. Ilyen állítások jelentek meg:

Ő "olyan országban él, amely már nem szabad. Magyarország az utóbbi húsz évben szabad volt, ami boldogságot jelentett, ám ez mára elmúlt. A magyar művészek tiltakoznak a kormány kultúrpolitikája ellen", 

"A kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait. Heller Ágnest azzal vádolják, hogy pénzt lopott az államtól, holott 81 éves, és azt sem tudja mi a pénz."

"a kormány minden támogatást megvont a filmszakmától. A producerek fele már csődbe jutott, mozik zárnak be, nekem három produkciós tervemet jegelik, jóllehet a pénzügyi partnerekkel mindent előkészítettünk. Csakhogy az állami támogatásról aláírt ígéret már csak WC-papírt ér. Pedig a támogatási rendszer jó volt, még jobb is, mint a németországi. Az alapítvány kuratóriumát demokratikus úton, a filmszakma képviselői választották meg. Most egy kormányzati igazgatót neveztek ki, aki egyfajta cenzorként önhatalmúlag hozhat döntéseket."

Magyar vagyok. Ez a kormány éppen most változtatja meg az alkotmányt, és húsz évnyi hivatali időre rendezkedik be. De mennie kell - nem pedig nekem."

Az állításokkal nem is akarok nagyon vitatkozni, magukért beszélnek, a filozófus pályázatok, a Koltai gyerek adócsalása, megtörtént esetek, és nem koncepciós eljárások, lopni csúnya dolog,és ha ilyen fiktív filmeket ilyen összegekkel támogatnak akkor az annyira nem lehet jó támogatási rendszer.
Arra  hogy a "a kormány gyűlöli az értelmiséget, mert az liberális és ellenzéki, hazaárulóként szidalmazza annak tagjait" nem igazán tud senki példát mondani.
 

A lényeg az, hogy nem tudom miért volt szükség erre, mi volt a cél? Mit akart elérni ezzel?

Majd jött a szokásos szerecsenmosdatás :
„Azt kellett megtudnom, hogy Tarr Béla nem szó szerint azt mondta, amit a Tagesspiegel a szájába adott” – jelentette ki Szőcs, aki szerint Tarr kijelentette neki, hogy mindaz, ami megjelent, „szöges ellentétben áll azzal, amit ő nyilatkozott”.

Ez két dolgot jelenthet:
1, A liberális sajtó minden országban pont ugyanolyan hazug, mint itthon, ha úgy tetszik, a liberális sajtó egyetemlegesen hazudós.
2, Tarr Béla kijózanodott, és rájött, hogy nem volt szerencsés belerúgni a saját hazájába pont akkor amikor élete legnagyobb sikerét érte el, és úgy döntött, hogy mégsem csatlakozik a a Schiff András vezette üldözött bérretegőkhöz.

Én csak remélni tudom, hogy az első verzió az igaz, mert az azt jelentené, hogy Tarr Béla sokkal jobb ember annál, minthogy minden alkalmat megragadva ócsárolja hazája nagyon nagy többséggel megválasztott kormányát, és értelemszerűen azokat akik rájuk szavaztak, csupán azért mert ő nem ért egyet azok értékrendjével.

A bejegyzés trackback címe:

https://napimorgas.blog.hu/api/trackback/id/tr632676469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pikk 2011.02.21. 10:46:54

@Második hír
Igaz, hogy kissé túlfűtöttnek tűnik, de amit az elfogult hozzászóló ócsárlásnak vél, az egy olyan ember véleménye aki csak adott ennek a társadalomnak, míg jeles kormányunk - finoman szólva csak botrányos megszólalásokkal hívja fel magára a figyelmet.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.02.21. 10:53:02

@Pikk:
Szerintem az a tény hogy valaki egy zseni a saját szakmájában még nem hatalmazza fel arra, hogy valótlanságokat(féligazságokat) állítson.

És mivel ez egy demokrácia, a kormányt sem KELL szeretni, de nem gondolom ez volt az az alkalom amikor ezt így ki kellett nyilatkoztatni.

Pikk 2011.02.21. 11:16:41

A vélemény szabadsága minden vállalható dologra felhatalmaz. Mivel a (nem szükséges szeretni kormány)minden médiát magaalágyűrt, és elfoglalta a filmkészítés világát is, akkor egy pillanatra fényt kapott művész is kimondhatja amit rossznak vél.

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.02.21. 11:31:33

@Pikk:
Akkor mondja el azt, és ne pedig azt, hogy 20 év után oda a szabadság, és azt hogy hazaárulózza a kormány a ballib értelmiséget.
De még a véleménykülönbségek (filmtörvény) esetén sem gondolom,hogy ez volt a legmegfelelőbb pillanat.

Pikk 2011.02.21. 11:57:19

Az első rész annyiban igaz, mert tényleg csak a fidesz és környéke játszott a hazaáruló szóval.
A megfelelő pillanatot pedig ne attól kérd számon aki alól kirántották a sámlit és kénytelen legyen egy másik megszólalási lehetőségre várni :)

jozicsenko 2011.02.21. 12:30:51

A magyar filmiparban az elmúlt 8 évben a cimborák rendre több pénzt osztottak ki, mint amennyit lehetett: állami pénzből súlyos milliárdok tüntek el

tarr béla szidhatja a kormányt, de hozzá kellene tennie, hogy hány mrd ft-os hiánnyal adták át a kasszát...

szekertabor · provo.blog.hu 2011.02.22. 14:49:24

Tarr Béla szerint a Tagesspiegel meghamisította a vele készült interjú mondanivalóját. Helyreigazítást viszont nem közöltek. Kíváncsi vagyok, vajon ezek után mit gondol Tarr Béla a sajtótörvényről és a sajtószabadságról.

szekertabor · provo.blog.hu 2011.02.22. 14:54:22

@Pikk: Konkrétan miféle sámlit rántottak ki alóla? Talán ezt a filmet, amivel fesztivált nyert, titokban kellett a saját zsebéből finanszíroznia? Ha a kormány minden médiumot maga alá gyűrt volna, akkor ezek nem cuppantak volna kéjes örömmel arra a cikkre, amiben egy német zugújságíró hamisítja meg Tarr szavait.

szekertabor · provo.blog.hu 2011.02.24. 16:42:01

@lüke: Pontosan. Tehát két lehetőség áll előttünk:

1. Tarr Béla hazudós. Egyszer nyilatkozik valamit, máskor letagadja.

2. A Tagesspiegel meghamisítja az interjúalanyok szavait.

Tehát amíg a magnófelvétel nyilvánosságra nem kerül, az interjúban közölteket erős forráskritikával kell kezelnünk.

lüke 2011.02.24. 18:07:53

@szekertabor:
semmin se csodálkozom a Lehmann Brothers óta, mióta már a bankoknak se lehet hinni!
süti beállítások módosítása