Napi Morgás

Minden napra adódik valami ami morgásra ad okot, itt kiírom magamból. A posztok szubjektívek, biztos lesz olyan amiben nincs igazam, vagy rosszul tudok. Terápiának jó.

Friss topikok

  • Hiszékeny: "Nincs program, nincs terv, még ígéretek sincsenek, semmi sincs a baloldalon, csak a marakodás,"..... (2013.09.09. 11:44) Kéne a hatalom mi?
  • lobster thermidor: Szeretnénk mi egy ilyen szörnyű véget! (2012.10.02. 09:13) Az APPLE végnapjai
  • Szúrófény: Trockíj jövőképe! Válasz Lenin Mi a teendő? Brosúrájára! 1903 Ön a pártot a proletáriátus helyébe... (2012.08.31. 13:44) Bukás, vagy siker? Mit nevezne a bal oldal sikernek ha nem ezt?
  • Szúrófény: Tévedésből jelentjük Tévedés: hatalmas, mondhatni határtalan terület, óriási lehetőségekkel. Tala... (2012.08.31. 13:41) Gyilkosságlimit
  • Szúrófény: „Nemzeti bűneinket, e századokon átburjánzókat négy bokoraljban mutatja Széchenyi. Az elsőhöz a hi... (2012.08.31. 13:38) Gyűlölni a saját magyarságunkat = NEM MENŐ

Tényleg Megmentik a Devizahiteleseket? Ez már az?

2011.05.09. 10:07 Dühöngő bika

Nekem az az érzésem, hogy mindenki pótcselekszik, minden héten újabbnál újabb hülye ötletek jelennek meg amik senkin sem segítenek. Rögzített árfolyam úgy hogy a maradékot majd automatikusan felveszem hitelben? ez mi? nincs még elég bajom?

Ma reggel egy rettenetesen részletesnek, és tényfeltárónak szánt cikk jelent meg a Portfolio.hu-n.

"A frankhitelek tömeges átváltása helyett inkább a kormány és a Bankszövetség között formálódó "védőárfolyamos" megoldást támogatják a Portfolio.hu múlt szerdai konferenciájának résztvevői. "

Csak így lazán bele az arcba megoldották a problémát. Nem vagyok egy szorongó típus aki az összeesküvési elméletek hálójában vergődik, de csak nekem tűnik furcsának, hogy mindenki CSAK az árfolyamtól akarja megvédeni az adósokat? 
Érdekes,hogy a valós problémáról SENKI sem beszél, olyan mintha azt senki sem akarná megoldani.
A CHF-ben felvett hitelek fő rákfenéje az , hogy 3 éve duplájára emelkedett a THM-jük ami az istennek sem akar elmozdulni semerre sem. Pedig akkor a magyarázat az volt, hogy ugye az ország hitelkockázati besorolása romlott, ezért az országkockázati felár annyira magas, hogy a bankok nem tehettek mást, mint megduplázták a kamatszintet, felemelték a költségeket, és ezzel duplázódott a felvett hitel THM-je. 
Most fogadjuk el, hogy a bankok a CHF-et a piacról szerzik be, és nem SWAP ügyletekként az anyabankjuktól

 
Ezen az ábrán az országkockázati felár változása látható 2007-től mostanáig. Tegye fel a kezét akinek az elmúlt 3 évben erre hivatkozva csökkent a felvett hitelének a THM-je:)Érdekes,de én úgy emlékszem, hogy 2009 márciusa után a bankom valahogy gyorsan lereagálta a kedvezőtlen piaci változásokat...

Valódi megoldások(lehetnének):

THM csökkentés kikényszerítése:

A Frank hitelesek megmentését azzal kellene kezdeni, hogy megkérdezi valaki pénzintézetektől, hogy indokolt-e továbbra is ezen a szinten tartani a kamataikat.

Magáncsőd:

Aztán érdemes lenne elgondolkodni a magáncsőd intézményén. Erről is nagyon nagy a hallgatás.Valami mindenképpen kellene, mert az nem működhet, hogy MINDEN kockázatot a hitel felvevőjére hárítunk. Jelenleg ha egy 10 millió Ft-os hitel fedezetéül  felajánlott lakást 3 millióért visznek el, akkor sem veszít a bank, mert a maradék követelést addig vonják a károsult fizetéséből amíg kamatostul meg nem kapja a bank, ha kell 50 éven keresztül.
Így nehéz talpra állni.
Nem kell messzire menni példáért a magáncsődre, mert Németország, Ausztria, Belgium, Nagy Britannia mellett Romániában is létezik olyan folyamat ami meggátolja, hogy valaki akár élete végéig az adóssága rabja legyen. Ez nem egy kellemes folyamat, de legalább megoldás, olyan 10 év alatt folyamatos vegzálásokkal el lehet jutni az újrakezdésig.

Hitelátvállalás lehetősége:

Erről meg végképp nem esik szó. A lényeg, hogy a piacon jelen van az eladói oldalról az a réteg aki szabadulni akarna a felvett tehertől, minél kevesebb veszteséggel, meg jelen van vevői oldalról az a réteg aki szívesen beugrana a helyükre, ha tehetné.De nem teheti, mert hivatalosan nincs olyan, hogy hitelátvállalás. Megy a trükközés mindenféle közjegyzői nyilatkozattal, de azért kell egy kis bátorsággal egybekötött vakmerőség egy ilyen ügylethez, hiszen a trükközés csak a hitel fizetését szabályozza az ingatlan maga nem cserél gazdát.Onnan látszik mekkora a baj, hogy ennek ellenére virágzik ez a megoldás.
Ha normálisan lenne szabályozva nem kellene trükközni és hivatalos menekülőúttá válhatna a hitelátvállalás.
Ez egyébként mindkét félnek jó(lenne), az eladónak mert minimalizálni tudja a veszteségeit a vevőnek meg azért mert a jelenleg piacon lévő hitelekhez képest versenyképes hitelt kell fizetnie, ill. ha van elég tőkéje és türelme könnyen előfordulhat, hogy a 10 év múlva jól jár. Az ő döntése.
Ez hozna egy kis mozgást a piacon, és megteremtené a menekülés lehetőségét, úgy hogy senkinek sem kerülne egy fillérbe sem.

Minden adós fizethesse abban a devizában a hitelét amiben felvette:

Érdemes megnézni, egy átlagos számlakivonatot , hogy milyen költségekkel számol a bank amikor levonja a törlesztőrészletet. Nekem az ide-oda transzferálás költsége a teljes törlesztőrészletem 20%-át teszi ki. Ennél még akkor is jobban járok ha a váci utcában váltatok egy simlis arabbal, ami azért elég nagy gáz.


Ha már mindenképpen meg akarnak menteni minket legalább egyet vegyenek be a javaslatokba a fenn felsoroltak közül, az a  pótcselekvés ami most folyik vicc kategória. 

A bejegyzés trackback címe:

https://napimorgas.blog.hu/api/trackback/id/tr62889228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ingatlan Bergman 2011.05.09. 13:48:15

A bevezetőhöz kapcsolódva: ingatlanbergman.blog.hu/2011/05/04/amikor_a_kuss_tobbe_kerul_mint_a_leves
Valami gyanús, oltári nagy hallgatás van arról, hogy valóban mi is folyik itt...

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2011.05.28. 23:57:51

THM csökkentés kikényszerítése = bankadó.
Magáncsőd => kevesebb bank bevétel = bankadó/bankcsőd
Hitelátvállalás lehetősége = állam támogatja a bankokat - fordított irány, hülyeség
Minden adós fizethesse abban a devizában a hitelét amiben felvette = ez csak technikai kérdés, a THM része.

Ha nincs ötlet, kár morogni.

Mackó úr 2011.06.07. 06:20:42

Már miért is kéne bárkit megmenteni?
Kinek lenne haszna a devizahitelesek megmentéséből? Egy tényleges, valóságos akciónál a hitelesnek. Közösségi haszonnal nem jár! A Bankoknak? Ugyan! Ők így is, úgy is pénzüknél (pénzünknél) vannak. Mese az egész, töltelék a hurkába!

Dühöngő bika · http://napimorgas.blog.hu/ 2011.06.07. 09:17:44

@Mackó úr:

A megmentés nem a legjobb szó, mert azt feltételezi, hogy az adósok kizárólag ÖNHIBÁJUKBÓL kerültek abba a helyzetbe amibe kerültek.

Amúgy a legfőbb ok, hogy jelenleg az adódok a gazdasági növekedéshez szükséges belső fogyasztást egyszerűen átutalják az osztrák, német, spanyol, olasz és magyar bankoknak, ahelyett, hogy paradicsomot vagy autót vennének a piacon.

Esetleg egy egészséges banktörvénnyel elő lehetne segíteni, hogy nálunk is kialakulhasson a FELELŐS hitelezés, amikor a bank valóban vizsgálja a hitelképességet, és a piaci viszonyokat, mert ő is veszíthet, jelenleg Magyarországon a Bank nem veszít.

Itt nagyon nagyon komoly vagyonvesztés történt, ami KIZÁRÓLAG az adósokat érintik, itt arról van szó, hogy sok sok család a felhalmozott vagyonát (amit az ingatlanjaikba fektettek)egyszerűen eltüntették. Társadalmi érdek,hogy a felelősség ne csak az adóst érintse hanem a felelőtlen bankokat is.

Róna Péter hasonlatával élve, az egy rossz működés, ha megrendelsz egy házat egy építésztől aki elkészíti a terveket, te aláírod, és beadod az építési engedélyt, felépül a ház,majd egy év múlva leszakad a plafon. És ezért nem az építész a felelős, hanem az aki aláírta a terveket...
süti beállítások módosítása